İzleyiciler

2 Ekim 2012 Salı

Kete (Erzurum yöresine ait)


KETE
(ERZURUM YÖRESİNE AİT)

Malzemeler:

Hamuru için;

1 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı su,
1 paket yaş maya,
1 su bardağı kaymak (yoğurtların üzerinden alıyorum) 2 adet yumurta (1 adet yumurta üzerine sürülecek)
Aldığı kadar un
Çok az tuz

İç malzemesi için;

2  yemek kaşığı tereyağ (1 yemek kaşığını eritip yufkaların üzerine serpilecek)
4 yemek kaşığı un
1/2 çay kaşığı tuz,(bir çimcik)

Yapılışı;

Önce iç malzememizi hazırlayalım. Tavada yağımızı (1 yemek kaşığı) eritelim unumuzu ekleyelim. Çok fazla olmamak kaydı ile un ve yağımız özleşene kadar kavurup helva gibi iç malzememizi hazır edelim.

Hamur teknemizde bütün hamur malzemelerimizi koyup kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim. Üzerine ıslak bir bez koyarak yaklaşık 1 saat dinlendirelim.

Dinlenen hamurumuzdan küçük parçalar kopararak tezgah üzerinde oklava yardımı ile fazla ince olmayan yufkalar açalım. Yufkamızın üzerini eritdiğimiz tereyağımızla biraz yağlayıp hazırladığımız içten üzerine serpelim.
Oklavamızı resimde gördüğümüz gibi yufkamıza fazla sıkı olmadan biraz gevşek bir şekilde saralım.
Tamamen oklavamıza sardıktan sonra yine fazla sıkmadan yavaş bir şekilde büzerek oklavamızdan çıkaralım.
Oklavadan çıkan yufkamızı kendi ekseni etrafında çevirerek yuvarlak bir şekil verelim. Elimizle hafif bastırarak düzleştirelim. Üzerine yımuta sarısı sürüp önceden ısıttığımız fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim. Piştiğinde fırından çıkarıp afiyetle yiyelim. (Ketelerimizi isteğe göre yapabiliriz ben hem yuvarlak şeklinde hemde bohça şeklinde yaptım.)
Çayla birlikte afiyetle yiyelim.
 
KETENİN ŞİFASI;
 
01. Küçük çocukların iştahını açar.
02. İdrar söktürür.
03. Vücudun yorgunluğunu alır. Vücuda kuvvet verir.
04. Anne sütünü artırır.
05. Sinirleri kuvvetlendirir
06. İshale karşı faydalıdır.
 


30 yorum:

foodtravelandwine dedi ki...

Este pastelito es delicioso...me encanta!!....Abrazotes, Marcela

sui dedi ki...

Kete seven bir Erzurum'lu olarak bu yayınızı görünce hem mutlu oldum, hem de keşke gecenin bu saatinde görmeseydim diyerek hayıflandım :)

gül kokuları dedi ki...

Ellerinize sağlık Tabi eşiniz yaptı ise onun. Gerçekten çok güzel görünüyor bu kadar şifasının olduğunuda bilmiyordum. paylaşım için sağolun.

Marsita yahya dedi ki...

Salam,
looks delicious.

mutfagabuyrun dedi ki...

sıcask sıcak çaylada ne sarar.ellerinize sağlık.sevgiler.

Fuat Gencal dedi ki...

Çok teşekkür ederim.

Saygılar.

Tülin AKIN ATEŞAL dedi ki...

Kete aslında Erzincan ve yöresine ait bir hamur işidir...Erzurum ketesi daha çok sizinde yaptığınız gibi bohça şeklinde katlanarak bol tereyağlı yapılır...Erzincan içli ketesi meşhurdur...Gerçi şimdi bir ile özgü diye birşey kalmadı kültür birleşimlerinden her ilde herşey yapılıyor...sizinde ellerinize sağlık keteler enfes görünüyor...

melisa dedi ki...

off nefis görünüyor yufkaları eşinizmi açtı böyle kocaman maşallah ellerinize sağlık
bende yapsam bir an önce :)çayla güzel gider

MªJosé dedi ki...

La masa filo me gusta mucho crujiente, una receta interesante.
saludos

Canan demirbağ dedi ki...

Çok severim ellerinize sağlık.

Derya Sezgin dedi ki...

Fuat Bey;

Hoşgeldiniz keteye bayılırım emeği
nize sağlık sevgiler...

tatlilar gülcandan dedi ki...

Afiyetlar olsun komsum yapiyor bizde Erzincanli .

İnci Yemek dedi ki...

Ellerinize sağlık fuat bey,ayrıntılı anlatım harika olmuş.

María dedi ki...

Esto es una obra de arte, ademas tienen que estar deliciosas. Besicos

Andréa dedi ki...

Merhaba arkadaş,
vay .... bu güzel ve lezzetli ekmekler!
Harika tarifi!

Hugs

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Kete hic duymamisim, ellerinize saglik.. cok guzeller..

Milia dedi ki...

Un pastel con un aspecto exquisito.
Gracias por su visita y encantada de conocerle.
Un saludo

Fuat Gencal dedi ki...

Çok teşekkür ederim.

Saygılar..

luci dedi ki...

Deve ser delicioso,obrigada pela visita

Asiye VURAN dedi ki...

ben yedim ama doğulularda yani bitlisli bir komşum yapmıştı harika oluyor hemde tandırda yapıp getirmişler sizinkide mükemmel olmuş sevgiler

A Meu Gosto dedi ki...

It must be great :D

pembe kekik dedi ki...

Ellerinize sağlık. Çok lezzetli bir görünümü var.

Candy dedi ki...

Изглежда много вкусно!

Nadji dedi ki...

Pâte à filo maison + une garniture gourmande, cela donne de magnifiques kete très appétissants.
J'aime beaucoup.
A bientôt

Дени dedi ki...

These look so delicious, with such a nice colour on top! :-)

cielomiomarito dedi ki...

Una lavorazione davvero interessante... e chissà che buoni! :)

Saygılar...

mars dedi ki...

look delicious :)

hi, stopping here for a while..

Jose dedi ki...

Me gusta mucho la forma de realizar los pastelitos, tendré que hacerla. Saludos.

Mirjana Simic dedi ki...

Ilike very much ,you food is delicious !!

yemek tarifleri dedi ki...

Hafta sonları ara ara yaptığım çok güzel bir lezzet. Bizim burada biraz daha farklı (Konya) ama çok benziyorlar. Denemenizi öneririm. Ellerinize sağlık. :)