İzleyiciler

19 Ekim 2012 Cuma

Kara üzüm marmeladı / üzümsuyu


Kara üzüm marmeladı

Malzemeler;

Kara üzüm (isteğe göre)
Şeker (isteğe göre)

Yapılışı;

Üzümleri toplayalım. (Benim bahçemde olduğu için bahçemden topladım.) Tertemiz yıkayalım. Sapları ile birlikte hiç su koymadan ocağın üzerine koyalım.

Kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 10-15 dakika kaynatıp ateşin altını kapatalım.
Kaynayan kara üzümlerimizi hiç soğumadan tel süzgeçten geçirelim.
Tel süzgeçten geçen üzüm suyunu arzuya göre bir kezde ince bez torbaya döküp iyice süzülmesini sağlayabiliriz.(ben sadece tel süzgeçtensüzdüm.) Sıcak sıcak kavanozlara dolduralım.
Doldurduğumuz kavanozların kapaklarını iyice kapatıp ters çevirelim. Hemen hemen bir gün iyice soğuması ve kapakların açılmaması için üzeri örtülü bir şekilde bekletelim. Açmak istediğinizde, içmek istediğinizde biraz sulandırıp içebilirsiniz.
Dikkat ettiyseniz üzüm suları için hiç şeker kullanmadım. Benim üzümlerim fidesi Trabzon'dan geldi. Trabzon kokulu üzüm olduğu için hiç şekere gerek kalmıyor. Ama siz isteğe göre şeker atabilirsiniz.
Bardak bardak içtim çok da şifalı. Mevlam bu sene çok bol meyve verdi.
Şimdi marmeladımıza geçelim. Tel süzgeç üzerinde kalan üzüm posalarını daha büyük delikli kevgire alıp elimizle ezerek üzümlerin sadece kabuk kalmasını sağlayalım. Kevgir altındaki üzüm özüne isteğe göre şeker ilave edip ocağın üzerinde kaynatalım. Şeker eklediğimiz için köpürebilir köpüklerini alalım. Koyulaşmaya başladığında ocaktan alıp kavanozlarımıza dolduralım.
Soğuduğunda servis tabaklarımıza alıp afiyetle yiyelim.
 
Önümüzdeki yıl inşaallah verirse cimin üzümünden yapacağım. Blogger arkadaşım Tatasel Yemek Bloğunun sahibesi Tülin Hanım bu kış bahçemde ekmem için beş kök Erzincan cimin üzümü fidesi göndermişti. Özenle ektim ve dört kök fideyi tutturdum. Güzel bir şekilde büyümeye başladılar. İnşaallah seneye üzüm verirlerse onlardanda yapacağım. Bu vesile ile Tülin Hanıma bir kez daha teşekkürlerimi ve şükranlarımı gönderiyorum.
 
Kara üzüm suyu / kara üzüm marmeladının şifası;
 
1. Kandaki LDL oksidasyonunu önleyerek kötü kolestrolü önler ve kroner kalp-damar hastalıkları riskini azaltır.
2. Ciltteki yaşlılık lekeleri ve kahverengi lekeleri kapatır.
3. Sindirim sistemini düzenli ve sağlıklı işler duruma getirir.
4. Hücre yenilenmesini artırdığı için ameliyat veya yaralanma sonrası iyileşme sürecini hızlandırır.
5. Kanı sulandırır ve kansızlığa iyi gelir.
6. Kara Üzüm Kanser Hastalarına İyi Geliyor
7. Kara üzüm tıpkı aspirin gibi kanı sulandırdığından koroner kalp hastalıklarına karşı insanları koruyucudur.
8. Bazı karaciğer rahatsızlıkları ve kansızlık tedavisinde de etkilidir.
9. Kara üzümün kabuk ve çekirdekleri bağırsak metabolizmasını hızlandırır.
10. Öğleden sonra yenilen bir salkım kara üzüm veya içeceğiniz bir bardak taze sıkılmışüzüm suyu vücudu ve beyin hücrelerini zindeleştirir.
11. Kara üzüm Amino asitler, B vitaminleri (B1, B2), mineraller, potasyum, magnezyum ve demir içerdiğinden bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

25 yorum:

Muhterem'le Afiyetle dedi ki...

Ellerinize sağlık Fuat Bey,
Kara üzümün suyuda, marmelatıda nefis görünüyor.
Rengide şahane olmuş.

Fuat Gencal dedi ki...

Çok teşekkür ederim. Sağolun.

Saygılar.

Tülin AKIN ATEŞAL dedi ki...

Fuat Bey;üzüm marmelatını görünce hemen aklımdan geçti acaba benim üzüm fideleri ne oldu diye,yazınızı okumaya geldim birde baktım ki bahsetmişsiniz çok sevindim fidelerin tutmasına,inşallah bol bereketli mahsulleriniz olur da afiyetle yersiniz....hayırlı cumalar...

Hatice Mutfakta dedi ki...

Ellerinize sağlık. Üzümlerin renklerine bayıldım.

Gülcan dedi ki...

tek kelimeyle harika ellerinize sağlık.

Fuat Gencal dedi ki...

Çok teşekkür ederim.

Saygılar.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Hele birde bahce mahsulu olunca katkisiz ilacsiz kimbilir ne kadar guzeldir. Ellerinize saglik, Afiyetlen yemek icmek olsun...

KİZHATCE dedi ki...

elinize sağlık fuat bey ,rabbim sağlıkla tüketmeyi nasip etsin.. kokulu kara üzüm Samsun da çok yetişiyor ve keyifle tüketiyoruz,bende kışın içmek için kaynatıp kavanozlara doldurdum..hem kan yapıyor,hemde sağlıklı meyva suyu eee bir meyva daha ne yapsın :)selamlar....

Fuat Gencal dedi ki...

Çok sağolun teşekkürler.

Saygılar.

Özgen dedi ki...

Harika bol şifalı olmuşlar elinize sağlık.

Özgen dedi ki...

Harika olmuşlar bol şifalı elinize sağlık

María dedi ki...

Pues una mermelada de lo mas especial y rica, me encanta el colorcito que le ha quedado. Besicos

Finuca Casado dedi ki...

Una maravilla. Un saludo desde España.

Fuat Gencal dedi ki...

Çok teşekkür ederim.

Saygılar.

Eva dedi ki...

Te ha quedado maravillosa esta mermelada casera, me encantan las explicaciones sobre las virtudes de esta fruta.
Un abrazo.

dilek hanımın mutfağı dedi ki...

üzümün suyu da marmelatı da nefis olmuş ellerinize sağlık iyi geceler.

Fuat Gencal dedi ki...

Çok teşekkür ederim.

Saygılar.

Oglak Kizlari dedi ki...

Çok uğraş verilmiş. Ellerinize sağlık.
Bende şu anda bu güç yok açıkçası.

Yeni cheese kek i bitirmiş anne Çiğdem

Fuat Gencal dedi ki...

Çok teşekkür ederim.
Saygılar.

Heyyfi dedi ki...

Ellerinize sağlık. Annemde yapar bize her yıl. 40 yaşındayım ama hâlâ bu tür şeyleri annem yapar :)

Fuat Gencal dedi ki...

Ziyaretiniz, güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

Saygılar.

suzan hobi dedi ki...

ellerinize sağlık fuat bey harika gözüküyor gerçekten,afiyet şifalar olsun inş,selamlar

elly dedi ki...

Che spettacolo! Una splendida uva per una meravigliosa confettura!!!

Fuat Gencal dedi ki...

Çok teşekkür ederim.

Sağolun.

Maria Grazia dedi ki...

Mi piace molto la marmellata di uva. Se poi è quella raccolta nel tuo giardino, è ancora meglio. Saluti.