Kete (Erzurum yöresine ait)


KETE
(ERZURUM YÖRESİNE AİT)

Malzemeler:

Hamuru için;

1 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı su,
1 paket yaş maya,
1 su bardağı kaymak (yoğurtların üzerinden alıyorum) 2 adet yumurta (1 adet yumurta üzerine sürülecek)
Aldığı kadar un
Çok az tuz

İç malzemesi için;

2  yemek kaşığı tereyağ (1 yemek kaşığını eritip yufkaların üzerine serpilecek)
4 yemek kaşığı un
1/2 çay kaşığı tuz,(bir çimcik)

Yapılışı;

Önce iç malzememizi hazırlayalım. Tavada yağımızı (1 yemek kaşığı) eritelim unumuzu ekleyelim. Çok fazla olmamak kaydı ile un ve yağımız özleşene kadar kavurup helva gibi iç malzememizi hazır edelim.

Hamur teknemizde bütün hamur malzemelerimizi koyup kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim. Üzerine ıslak bir bez koyarak yaklaşık 1 saat dinlendirelim.

Dinlenen hamurumuzdan küçük parçalar kopararak tezgah üzerinde oklava yardımı ile fazla ince olmayan yufkalar açalım. Yufkamızın üzerini eritdiğimiz tereyağımızla biraz yağlayıp hazırladığımız içten üzerine serpelim.
Oklavamızı resimde gördüğümüz gibi yufkamıza fazla sıkı olmadan biraz gevşek bir şekilde saralım.
Tamamen oklavamıza sardıktan sonra yine fazla sıkmadan yavaş bir şekilde büzerek oklavamızdan çıkaralım.
Oklavadan çıkan yufkamızı kendi ekseni etrafında çevirerek yuvarlak bir şekil verelim. Elimizle hafif bastırarak düzleştirelim. Üzerine yımuta sarısı sürüp önceden ısıttığımız fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim. Piştiğinde fırından çıkarıp afiyetle yiyelim. (Ketelerimizi isteğe göre yapabiliriz ben hem yuvarlak şeklinde hemde bohça şeklinde yaptım.)
Çayla birlikte afiyetle yiyelim.
 
KETENİN ŞİFASI;
 
01. Küçük çocukların iştahını açar.
02. İdrar söktürür.
03. Vücudun yorgunluğunu alır. Vücuda kuvvet verir.
04. Anne sütünü artırır.
05. Sinirleri kuvvetlendirir
06. İshale karşı faydalıdır.
 


Hiç yorum yok: