Lemis (gözleme) ıspanaklı - lor peynirli

Lemis (gözleme) ıspanaklı - lor peynirli

Malzemeler;

Hamuru için;

4 su bardağı un,
2 su bardağı su,
Tuz,

İçi için;

1 kg ıspanak,
2 yemek kaşığı tereyağ,
2 adet soğan,
1/2 kg lor peyniri,
1 demet maydanoz,
Tuz, karabiber

Yapılışı;

Yoğurma kabımızda un su tuz ile ele yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapalım. Hamurumuzun üzerine ıslak bir bez koyarak yaklaşık bir saat dinlendirelim.
Hamurumuz dinlenirken soğanlarımızı ince doğrayıp ıspanaklarımızı hafif kavuralım. Tuzunu karabiberini ekleyelim. Ayrı bir kabta maydanozlarımızı da ince bir şekilde keselim. Lor peynirimize ilave edip karıştıralım.
Dinlenen hamurda küçük bezeler koparıp önce merdane ile bir tabak büyüklüğünde açalım.  o görevi kızım yaptı. Daha sonra oklava ile biraz daha büyütelim. Eşimde oklava ile büyüttü.

Lemislerimizi bahçemde ayaklı sobamda pişirdim. Pişirmeden önce sobamızın üzerini fırça yardımı ile temizledim. Küçük ağaç dalları ile sobamı tutuşturdum.

Bu arada lemislerin iç malzemeleri konulmaya başladı. Hem ıspanaklı, hemde lor-maydanoz karışımlı içlerimizi kullanara hazırlamaya başladık.

Katlanan hamurların kenarlarının parmakla bastırıp açılmasını engelleyelim.

Hazırlanan lemislerimizi hızlı bir şekilde sobamızda alt üst kızartalım.


Alt üst kızaran lemislerimizin üzerine tereyağ sürerek bir teknede üzerine bir örtü örterek soğumasını engelleyelim. Çayla yada bol köpüklü yayık ayranı ile afiyetle yiyelim.

Lemisin şifası;

1. Anne sütünü artırır.
2. İştah açar.
3. Yorgunluk, ahlsizlik şikayetlerine iyi gelir.
4. Kişinin kendini mutlu hissetmesini sağlar.

Hiç yorum yok: