Kara üzüm marmeladı / üzümsuyu


Kara üzüm marmeladı

Malzemeler;

Kara üzüm (isteğe göre)
Şeker (isteğe göre)

Yapılışı;

Üzümleri toplayalım. (Benim bahçemde olduğu için bahçemden topladım.) Tertemiz yıkayalım. Sapları ile birlikte hiç su koymadan ocağın üzerine koyalım.

Kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 10-15 dakika kaynatıp ateşin altını kapatalım.
Kaynayan kara üzümlerimizi hiç soğumadan tel süzgeçten geçirelim.
Tel süzgeçten geçen üzüm suyunu arzuya göre bir kezde ince bez torbaya döküp iyice süzülmesini sağlayabiliriz.(ben sadece tel süzgeçtensüzdüm.) Sıcak sıcak kavanozlara dolduralım.
Doldurduğumuz kavanozların kapaklarını iyice kapatıp ters çevirelim. Hemen hemen bir gün iyice soğuması ve kapakların açılmaması için üzeri örtülü bir şekilde bekletelim. Açmak istediğinizde, içmek istediğinizde biraz sulandırıp içebilirsiniz.
Dikkat ettiyseniz üzüm suları için hiç şeker kullanmadım. Benim üzümlerim fidesi Trabzon'dan geldi. Trabzon kokulu üzüm olduğu için hiç şekere gerek kalmıyor. Ama siz isteğe göre şeker atabilirsiniz.
Bardak bardak içtim çok da şifalı. Mevlam bu sene çok bol meyve verdi.
Şimdi marmeladımıza geçelim. Tel süzgeç üzerinde kalan üzüm posalarını daha büyük delikli kevgire alıp elimizle ezerek üzümlerin sadece kabuk kalmasını sağlayalım. Kevgir altındaki üzüm özüne isteğe göre şeker ilave edip ocağın üzerinde kaynatalım. Şeker eklediğimiz için köpürebilir köpüklerini alalım. Koyulaşmaya başladığında ocaktan alıp kavanozlarımıza dolduralım.
Soğuduğunda servis tabaklarımıza alıp afiyetle yiyelim.
 
Önümüzdeki yıl inşaallah verirse cimin üzümünden yapacağım. Blogger arkadaşım Tatasel Yemek Bloğunun sahibesi Tülin Hanım bu kış bahçemde ekmem için beş kök Erzincan cimin üzümü fidesi göndermişti. Özenle ektim ve dört kök fideyi tutturdum. Güzel bir şekilde büyümeye başladılar. İnşaallah seneye üzüm verirlerse onlardanda yapacağım. Bu vesile ile Tülin Hanıma bir kez daha teşekkürlerimi ve şükranlarımı gönderiyorum.
 
Kara üzüm suyu / kara üzüm marmeladının şifası;
 
1. Kandaki LDL oksidasyonunu önleyerek kötü kolestrolü önler ve kroner kalp-damar hastalıkları riskini azaltır.
2. Ciltteki yaşlılık lekeleri ve kahverengi lekeleri kapatır.
3. Sindirim sistemini düzenli ve sağlıklı işler duruma getirir.
4. Hücre yenilenmesini artırdığı için ameliyat veya yaralanma sonrası iyileşme sürecini hızlandırır.
5. Kanı sulandırır ve kansızlığa iyi gelir.
6. Kara Üzüm Kanser Hastalarına İyi Geliyor
7. Kara üzüm tıpkı aspirin gibi kanı sulandırdığından koroner kalp hastalıklarına karşı insanları koruyucudur.
8. Bazı karaciğer rahatsızlıkları ve kansızlık tedavisinde de etkilidir.
9. Kara üzümün kabuk ve çekirdekleri bağırsak metabolizmasını hızlandırır.
10. Öğleden sonra yenilen bir salkım kara üzüm veya içeceğiniz bir bardak taze sıkılmışüzüm suyu vücudu ve beyin hücrelerini zindeleştirir.
11. Kara üzüm Amino asitler, B vitaminleri (B1, B2), mineraller, potasyum, magnezyum ve demir içerdiğinden bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

Hiç yorum yok: