KARALAHANA SARMASI

KARALÂHANA SARMASI ETLİ



Malzemeler350 gr kıyma
2 demet karalâhana
3 adet soğan
50 gr pirinç
20 gr domates salçası
60 gr sıvıyağ
½ demet maydanoz
Az tuz, karabiber
Yeteri kadar su

YapılışıBir tencereye biraz su koyup kaynatalım. Lahanaların sap kısımlarını kesip yaprakları teker teker yıkayalım. Kaynayan suya 1 tatlı kaşığı tuz atıp yıkadığımız yaprakların tamamını kaynayan suya koyalım. Koyar koymaz yaprakları kevgirle alt üst edelim. 2 dakika sonra tenceredeki suyu süzüp. Karalâhanaların soğumasını bekleyelim.Karalâhanalar soğurken pirinci iyice yıkayalım. 3 adet soğanı ve maydanozu ince yemeklik doğrayalım. İç malzemelerinin tamamını sırasıyla ilave ederek geniş bir kapta karıştıralım.Soğuyan her bir yaprağı avucumuzun ortasına alıp yaprağın damar kısmını bıçakla hafifçe yaprağı yırtmadan alalım. Yaprakların içine birer tatlı kaşığı iç malzemeden koyup. Yaprakların iki yanını kapatıp rulo şeklinde saralım.Geniş ve yayvan bir tencerenin dibine 2–3 karalâhana yaprağı serelim. Sardığımız dolmaları tencereye düzgün bir biçimde yerleştirelim. Dolmaların üzerini birkaç yaprakla kapatalım ve yarım çay bardağı sıvıyağı gezdirelim. En üste tencerenin genişliğinde bir tabak kapatalım ve dolmaların hizasında kaynamış su ekleyelim. Tencerenin kapağını kapatıp yüksek ateşe koyalım. Su kaynamaya başlayınca ateşi kısalım ve pirinçler yumuşayana kadar pişirelim. Piştikten sonra servis tabağına alıp afiyetle yiyelim.

KARALÂHANA SARMASI ETLİNİN ŞİFASI1. Karalâhana özellikle kalp hastalıklarına ve tümörlere karşı bağışıklık sistemini güçlendirir.
2. Kanı zehirli maddelerden temizler.
3. İdrar söktürür.
4. Kansere karşı korur.
5. Yorgunluk çekenlere karalâhanayı bol yemeleri tavsiye edilir.
6. Vücuda enerji ve kuvvet verir.

Hiç yorum yok: